Quins són alguns dels principals problemes odontològics?

Categories: General.

Halitosi/Mal alè

El mal alè pot derivar d’hàbits de salut dental pobres i pot ser un signe d’altres problemes de salut. Pot empitjorar pels tipus d’aliments que es mengen i a causa d’altres hàbits poc saludables.

Per què els hàbits pobres causen halitosi?

Si no et raspalles i passes el fil dental diàriament, les partícules alimentàries poden romandre a la boca, promovent el creixement bacterià entre les dents, al voltant de les genives i sobre la llengua. Això causa mal alè. Esbandir la boca amb productes antibacterians també pot ajudar a reduir els bacteris.A més, les bacteris i les partícules alimentàries poden causar halitosi si les pròtesis no es netegen correctament.

Malalties de les genives

Les malalties de les genives són una condició molt comuna en la que les genives s’inflen, s’irriten o s’infecten.  Si tens alguna malaltia d’aquest tipus, les genives et poden sagnar quan et raspalles les dents i pots tenir mal alè. Aquesta etapa primària de la malaltia de les genives es coneix com a gingivitis. Si la gingivitis no és tractada com cal, pot esdevenir en periodontitis. Això afecta a més teixits que sustenten les dents i les mantenen al seu lloc. D’altra banda, si no es tracta la periodontitis, l’os de la mandíbula pot resultar danyat i es poden obrir petits espais entre la geniva i les dents. Amb això, les dents queden dèbils i poden arribar a caure.

Què causa les malalties de les genives?

Una forta acumulació de placa a les dents és la principal causant de la gingivitis. La placa conté bacteris, algunes són inofensives però d’altres són dolentes per a la salut de les genives. Si no et raspalles bé aconseguint treure la placa de les dents, aquesta s’acumula i irrita les genives. Això pot comportar a un envermelliment amb sagnat, inflamació i dolor.

Dents groguenques

Tot i no ser tan urgent com altres de les condicions dentals, les dents grogues poden fer-nos perdre la confiança i la voluntat de somriure cada dia. Afortunadament, és un problema que sol tenir fàcil solució; pot ser tan simple com canviar l’alimentació i la beguda i polir la rutina oral. Tot i tractar-se a vegades de temes genètics, sempre existeixen solucions que ens ajudaran a millorar la nostra situació.

Com podem preveure les dents grogues?

Portant a terme un raspallat continu, neteges professionals, tractaments blanquejants i les xapes solen ser les solucions a les dents grogues. Raspallar-se les dents dues vegades al dia per evitar les taques grogues a la superfície és imprescindible, i utilitzar pastes de dents i col·lutoris especials també sempre ajuda. També recomanem utilitzar el fil dental almenys una vegada al dia. Per fer front a les taques més profundes és important visitar al dentista per fer-se una higiene en profunditat.

Quan es tracta de taques en l’esmalt, la prevenció sempre es millor que la cura: no fumis i limita el consum d’aliments i begudes que són propicis a causar taques d’aquest estil. És important també glopejar aigua després de menjar i de beure.

Càries dentals

Molts tipus de bacteris viuen en les nostres boques i s’acumulen en les dents en una pel·lícula enganxosa que anomenem placa dental. Quan mengem i bevem, aquests bacteris creen àcids, que poden dissoldre la capa protectora sota la placa retinguda. L’àcid elimina els minerals de l’esmalt, que si no es tracten poden causar una cavitat. El decaïment comença en la porció principal de la dent (l’esmalt) i com que l’esmalt es descompon, la descomposició pot arribar al més profund de la dentina i en alguns casos pot arribar al nervi (polpa) de la dent.

Com podem preveure aquest problema?

  • Raspallant-nos diàriament i utilitzant el fil dental també diàriament.
  • Evitant o reduint els aliments dolços.
  • Utilitzant pastes de dent amb fluor que enforteixin les dents.
  • Utilitzant col·lutoris bucals antibacterians per reduït els nivells de bacteris que causen les càries.
  • Mastegant xiclets que continguin xilitol. Això pot ajudar a disminuir el creixement bacterià.

Erosió de l’esmalt

L’erosió de l’esmalt dental és una de les moltes causes de dolor dental. Aquesta té lloc quan l’excés d’àcid desgasta l’esmalt dental, que és la capa dura i externa que proporciona a les dents la seva estructura. En general, el cali que es produeix naturalment en la saliva ajudarà a neutralitzar l’àcid en els aliments que mengem i protegirà l’esmalt de les dents de l’erosió. Però si consumeixes molts aliments i begudes altament àcids, el calci en la teva saliva pot no ser capaç de mantenir-se al dia.

 Com podem reduir el risc de l’erosió de l’esmalt dental?

Podem reduir aquest risc prenent com menys aliments àcids millor. Si tens tendència a beure begudes carbonatades o sucs de fruita, utilitza una palleta per minimitzar el contacte de la beguda amb les dents o procura fer-ho mentre mengis. Mastegar xiclet sense sucre ajuda a la boca a produir més saliva per donar suport a les dents per recuperar-se de l’exposició a l’excés d’àcid.

L’EQUIP D’ODONTOLOGIA CAMPISTOL