La importància de mantenir una bona higiene bucal durant l’ortodòncia

Categories: General.

L’ortodòncia és un tractament que permet corregir la posició de les dents amb finalitats estètiques i funcionals. Les maloclusions involucren forces controlades que actuen en l’àmbit del lligament periodontal produint el moviment. Per això és tan important preservar la integritat dels teixits periodontals i dentaris, no només amb forces fisiològiques sinó amb una bona higiene bucal.

Durant aquest tractament és essencial mantenir una bona rutina d’higiene oral per obtenir els millors resultats. És necessari el constant monitoratge de la higiene bucal dels pacients sota tractament, ja que els aparells d’ortodòncia tendeixen a crear zones de retenció de biofilm oral i placa bacteriana, cosa que afavoreix la inflamació de les genives i el desenvolupament de malalties periodontals, així com de diverses infeccions. Tot això pot allargar el procés d’ortodòncia i alterar els resultats finals del tractament.

Com podem aconseguir mantenir una bona higiene bucal durant l’ortodòncia?

Existeix una manera simple i pràctica per tenir cura de la boca, a través de la combinació de diversos elements de neteja. Aquesta combinació inclou:

1. Raspall interproximal o interdental: És un gran aliat per eliminar les restes de menjar en les zones de difícil accés pel raspall convencional, com per exemple els ninxos interdentals on la presència del cable ortodòntic dificulta la higiene.
2. Raspall d’ortodòncia: El seu disseny de filaments curts en el centre i llargs en els extrems, permet una neteja més eficaç.

3. Seda o fil dental: Es caracteritza per tenir un extrem de punta dura, que permet que el fil dental es pugui introduir per la papil·la interdental sense que els aparells interfereixin.

4. Cera per ortodòncia: És una cera transparent que s’assembla a la plastilina i que es pot col·locar sobre el bracket que estigui provocant frec amb el llavi o les galtes.

5. Col·lutori amb fluor: A més de l’efecte conegut de preveure les càries, també té un efecte antibacterià en la placa dental inhibint alguns enzims necessaris per al creixement i metabolisme dels carbohidrats. Aquest mineral enforteix l’esmalt i el protegeix de l’erosió dental. Es recomana introduir el fluor a la rutina d’higiene mitjançant la pasta de dents o el col·lutori.

6. Pasta dental per dents sensibles: És molt útil, ja que el moviment ortodòntic pot provocar diferents nivells de sensibilitat dental.

Utilitzant aquesta combinació d’elements de forma regular després de cada àpat, mantenint una dieta equilibrada rica en minerals i vitamines i realitzant una neteja professional en el consultori dues vegades l’any, s’aconseguirà una correcta salut bucal en els pacients amb tractament d’ortodòncia. Una neteja dental professional elimina totes les restes de placa incrustades i millora l’estètica del somriure.

Què hem de tenir en compte?

La clau per mantenir el somriure sa durant l’ortodòncia és adaptar la rutina d’higiene. És a dir, incorporar les tècniques i productes més recomanats per la higiene amb aparells en la nostra rutina.

Existeixen diverses pautes per aconseguir-ho:

– Tècnica de raspallat. Segons el tipus d’aparell és convenient adaptar la tècnica de raspallat. Molts professionals recomanen realitzar la tècnica de Bass, que consisteix a fer moviments suaus i verticals.
– La importància de l’alimentació. Per afavorir una higiene senzilla i eficaç és preferible evitar els aliments molt durs i enganxosos. Aquest tipus d’aliments es poden enganxar entre els aparells o, fins i tot, poden arribar a danyar-los. A més, es recomana limitar el consum d’aliments molt ensucrats, que afavoreixen el desenvolupament de càries dentals.

Si tens en compte tots aquests factors, podràs mantenir una boca sana durant el tractament d’ortodòncia, obtenint com a resultat final un somriure perfecte.

L’EQUIP D’ODONTOLOGIA CAMPISTOL