odontopediatria - odontopediatría

Odontopediatria

L’odontopediatria és la branca de l’odontologia encarregada del tractament de la dentició temporal o mixta dels nens. Serà l’encarregada d’explorar i tractar a nens i nadons.

Perquè és tan important l'odontopediatria?

És important que els pares tinguin cura de les dents dels fills des de l’aparició de la seva primera dent, i que visiti  clíniques especialitzades com la nostra per assegurar un correcte desenvolupament de la salut bucodental dels més petits.

Així doncs, en l’odontopediatria es realitza el tractament de les diverses anomalies dentals ja siguin càries, o bé, diferents patologies de les genives. L’odontopediatra pot detectar anomalies dentals o en la posició dels maxil·lars, i d’aquesta manera derivar el nen a l’ortodontista per tal de realitzar el tractament adequat. També ajuda a que el nen s’habituï a mantenir una higiene correcta de la dentició temporal, per tal d’evitar problemes futurs en la dentició definitiva.

“Odontopediatria vs Odontologia clàssica”

La principal diferència entre l’odontologia clàssica i l’odontopediatria fa referència principalment a l’edat dels pacients essent adults i nens en cada cas. D’altra banda, en el tractament de les càries en presència de dents temporals o de llet, existeixen diferències considerables en comparació amb els adults, per tant els tractaments també ho són. Les lesions produïdes en dents temporals es tractaran d’una manera menys conservadora i més agressiva degut a la temporalitat d’aquestes.

El tracte i la manera d’aplicar els possibles tractaments s’adapten mijtjançant l’odontopediatria a la conducta i a l’edat de cada nen, i es procura que la visita al dentista sigui la més divertida possible.

Cal mencionar també que es recomana fer la primera visita quan es compleix el primer any de vida, en el cas de no existir cap complicació es realitza una visita de control cada any. A partir dels 5 anys, fins que s’acabin els recanvis de les dents de llet, es recomana fer una revisió cada 6 mesos.

Beneficis de l'odontopediatria

Alguns dels beneficis que podem obtenir d’una visita a l’odontopediatra:

  • Pautes i consells per a la higiene bucal adaptades a les característiques i necessitats de cada nen.
  • Una bona salut bucal des dels primers anys de vida repercutirà en la nostra salut a llarg termini.
  • Prevenir i curar les càries a temps és fonamental pel correcte desenvolupament dental dels més petits.
  • Les dents de llet conformen l’espai que tindran les dents definitives.
  • Permet encaminar i establir possibles futurs tractaments bucodentals, així com tractaments d’ortodòncia o de rehabilitació.